7 поширених помилок у виборі вікон для квартири

Поспіх, необачність та надмірне бажання заощадити не найкращі ваші супутники при виборі якісних вікон із тривалим терміном служби. Розбираємо основні помилки при покупці віконних конструкцій «Щоб красиво, тепло та надійно!» – з такими простими побажаннями звертаються до виробників вікон більшість клієнтів та часто повністю покладаються на думку представників компанії. Але чи варто так сліпо довіряти продавцям, де найчастіше можна помилитися? Розповідаємо про найпоширеніші прорахунки при покупці вікон.

Помилка 1: ціна – на першому місці

Зазвичай покупцям непросто зорієнтуватися в нюансах віконної конструкції, і ціна їм часто буває основним аргументом. Але якісне вікно не може коштувати надто дешево. Економія, безумовно, важлива, але розумна і в міру. Привабливі акції та знижки можуть виявитися маркетинговими пастками несумлінних виробників для якнайшвидшого збуту неякісного товару. Купуючи вікно за спеціальними пропозиціями, завжди уточнюйте кінцеву ціну виробу.

Помилка 2: вибір профілю, а не вікна

Продавцям вікон нерідко доводиться стикатися з покупцями, які у своїх пошуках орієнтуються лише на виробників профілю. Але у виборі вікна важливий не лише він. Навіть якщо профіль буде від відомої марки і за найвищою ціною, при неписьменному складанні вікна він не зможе врятувати якість цільної конструкції. При цьому компанія, яка виготовила профіль, не відповідає за готове вікно. Так що ретельно вибирайте не лише профіль, а й вікно з усіма його складовими.

Помилка 3: несерйозне вивчення документації

Поспіх і неуважність призводять до того, що основні документи при покупці вікна залишаються не при справах або вивчаються мигцем. Адже в договорі прописано безліч нюансів, які згодом можуть зіграти злий жарт з недбайливим покупцем. Наприклад, вам обіцяють гарантію на 20 років, але в результаті вона може поширюватись тільки на профіль, але не на вікно загалом. Віра на слово у таких справах не пройде. Потрібні реальні підтвердження у вигляді офіційних сертифікатів продукції, паспорта виробника, відповідність вимогам ГОСТ та гарантії. Краще один раз добре перевірити, ніж потім неодноразово шкодувати.

Помилка 4: неправильно підібраний профіль та склопакет

Перед тим як розпочинати вивчення пропозицій на ринку вікон, варто визначитися, який тип конструкцій вам дійсно потрібен. Врахуйте особливості клімату у вашому регіоні, рівень вологості та температури в приміщенні, інтенсивність шуму та пилу, безпека (чим нижче поверх, тим вище має бути захист вікна). Важливі як властивості профілю, а й склопакета. Наприклад, якщо вікна виходять на жваву магістраль або північну сторону, краще вибирати п’ятикамерний профіль з двокамерним склопакетом.

Помилка 5: самостійний монтаж

Зазвичай монтаж вікна вже входить у загальну вартість. Але за бажання можна відмовитися від цієї додаткової послуги і трохи заощадити. Так слід робити тільки за умови, що у вас є гідна команда фахівців, які знають вимоги ГОСТ для віконних конструкцій, або ви самі добре володієте навичками монтажу. Інакше допущені при встановленні помилки не найкраще позначаться як вікно і значно скоротять термін його служби.

Помилка 6: встановлення вікна без зовнішніх укосів

Від цієї недешевої послуги покупці нерідко відмовляються, намагаючись зберегти свої кошти та вважаючи, що легко впораються із завданням самостійно. Але відсутність укосів змушує прикладати до обслуговування вікна масу додаткових зусиль: щороку оновлювати штукатурку на монтажному шві, фарбувати зовнішню частину отвору та контролювати стан монтажної піни. Простежити за цим досить складно, що в результаті призводить до необхідності демонтажу вікна і установки нового. Куди простіше одразу забезпечити вікна якісними укосами. До того ж конструкція виглядає з ними набагато естетичнішою.

Помилка 7: відмова від сервісного обслуговування

Помив скло, протер укоси, змастив ущільнювачі – і порядок. Так, та не зовсім. Сучасні вікна – складні конструкції, готові служити вам вірою та правдою лише за умови якісного, професійного догляду за ними. Більшість правил експлуатації вікон можна освоїти самостійно. Але тільки професійним поглядом можна заздалегідь виявити та запобігти проблемам і дрібним пошкодженням. За статистикою, без належного сервісного нагляду навіть у якісних вікон вже через 3–4 роки починають виходити з ладу гумові ущільнювачі та фурнітура.