Як налаштувати пластикове вікно?

Якщо ви хочете, щоб ваше вікно не пропускало протяг, безперешкодно відкривалося і закривалося, його потрібно хоча б раз на рік регулювати. Спробуємо з’ясувати, як відрегулювати пластикове вікно самому, без допомоги фахівця і без шкоди сімейному бюджету. Для цього вам не знадобляться спеціальні дорогі інструменти. Достатньо буде одного шестигранника з розміром грані 4 мм.

Стулки пластикового вікна повинні завжди зберігати ідеальну точність по горизонталі та вертикалі. Якщо цієї умови не буде дотримано, вам не уникнути протягів, а фурнітура через непропорційне навантаження швидко прийде в непридатність. А ремонт фурнітури пластикового вікна – це дорога процедура, виконати яку ви самі не зможете.

Як відрегулювати пластикові вікна. Горизонтальне та вертикальне налаштування
Горизонтальне регулювання стулок полягає в підтяжці або навпаки ослаблення бічних петель, в яких знаходиться спеціальний отвір під шестигранник. Якщо ключ обертати за годинниковою стрілкою, ви притиснете стулку до петлі, якщо проти годинникової, ви піднімете її. Для визначення горизонталі дивіться на рівень підвіконня, а ще краще – скористайтеся лінійним рівнем. Через специфічну конструкцію вікна нижня петля регулюється при відкритій стулці, верхня – в режимі провітрювання.

Не докладайте надмірних зусиль, інакше дорогого ремонту вікон та повної заміни фурнітури вам не уникнути.

Вертикальне регулювання дозволить домогтися їх зміщення за допомогою шестигранного ключа на 2-3 см. Для цього зніміть захисний ковпачок на нижній петлі і вставте в отвір ключ, провертаючи його праворуч і ліворуч, і тоді ви зможете точно вирівняти стулку по вертикалі.

Самостійно можна відрегулювати ступінь притиску стулки до рами. Для цього на периметрі стулки потрібно знайти ексцентрики та повернути їх вправо для збільшення притиску, та вліво для ослаблення. На більшості ексцентриків є позначки, які показують ступінь притискання стулки, якщо їх немає, спробуйте відрегулювати її на око. Головне від надмірного притискання не зламати фурнітуру. До речі, саме регулювання притиску стулки до рами і вирішує більшість проблем, пов’язаних із протягами.

І насамкінець, пам’ятайте, що фурнітура вікна потребує не тільки регулювання, а й періодичного мастила. При змащуванні фурнітури слідкуйте, щоб засіб не потрапив на гуму ущільнювача, інакше ущільнювач доведеться міняти.