Як правильно доглядати пластикові вікна

Протерти укоси, помити шибки, змастити фурнітуру – для якісного догляду за пластиковими вікнами цього недостатньо. Ділимося професійними порадами обслуговування віконних ПВХ конструкцій. Пластикові вікна чудові своєю невибагливістю в експлуатації, проте без належного, нехай і мінімального догляду, їх термін служби помітно скорочується. Розповідаємо про нюанси догляду за пластиковими вікнами та ділимося корисними порадами – саме час почати жити за правилами.

Порада 1: для миття профілю не використовуйте агресивні хімічні засоби

На відміну від дерев’яних рам, пластикові профілі не потрібно шкурити і фарбувати – досить час від часу (не рідше ніж раз на півроку) очищати їх від пилу та забруднень. Найкраще це робити звичайною ганчіркою або губкою без жорсткої поверхні. Як миючий склад вибираєте ті, які не містять спирту, хлору, ацетону, лугу, кислоти та абразивні крихти: все це може нашкодити пластику. Ідеальний варіант – спеціальний миючий засіб для миття пластикових вікон або знежирювальний склад або мильний розчин.

Порада 2: не залишайте поза увагою ущільнювач

Правильний та регулярний догляд необхідний навіть якісному ущільнювачу, щоб довше зберегти його водовідштовхувальні та еластичні властивості. Корисно очищати ущільнювач від пилу і бруду, що скупчився, принаймні, два рази на рік: на початку літа і перед настанням холодів. Для цих цілей підійде м’яка губка або тканинна ганчір’я, змочена у звичайному мильному розчині. Після миття ущільнювач насухо витирають і обробляють силіконовим мастилом (можна використовувати засіб для автомобільних ущільнювачів). Важливо не допускати попадання на гумовий ущільнювач складів, що містять спирт.

Порада 3: не допускайте засмічення в дренажних отворах

Якщо дренажні отвори засмічуються, то надлишки вологи залишатимуться в межах рами та негативно впливатимуть на якість ПВХ-конструкцій. Щоб побачити водовідвідні канали, потрібно відкрити стулку та поглянути на отвори в нижній частині рами. Регулярно очищайте їх від засмічення та забруднень.

Порада 4: регулярно змащуйте маслом фурнітуру

Придатність пластикових вікон багато в чому залежить від якісної роботи фурнітури. Усі її рухливі частини необхідно один-два рази на рік обробляти олією (підійде звичайне, машинне). Слідкуйте, щоб у складі засобу не було кислот та смол – вони шкодять антикорозійному покриттю виробів. Промивати замки і петлі не рекомендується: достатньо змахнути з них ганчіркою пил і нанести мастило. Не можна допускати надмірного навантаження на стулки вікна, тому сушити на них одяг або класти сторонні предмети не варто. Якщо кріплення ручки помітно ослабло, підніміть планку під нею, переведіть її в горизонтальне положення і закрутіть гвинти.

Порада 5: дрібні тріщини на поверхні пластику зашліфуйте

Навіть за дотримання всіх правил експлуатації пластикових вікон ніхто не застрахований від появи на них дрібних нерівностей, сколів або подряпин. Залежно від пошкодження підбирають відповідні засоби та обладнання для шліфування та полірування ПВХ-конструкцій. Краще довірити цю справу професіоналам. А ось кольоровому пластику шліфування протипоказане. Його ретушують за допомогою спеціального олівця, що містить.

Порада 6: частіше провітрюйте приміщення

Навіть з кращим виробником ПВХ-конструкцій складно уникнути вікон, що «плачуть», якщо у вашому будинку занадто волого і душно. Найпростіше правило – частіше провітрювати кімнату (достатньо системи мікропровітрювання), щоб волога, що накопичилася на герметичному склі, швидше випаровувалась. І не захаращуйте підвіконня кімнатними рослинами, акваріумами та зволожувачами – все це підвищує вологість у приміщенні. Установка припливно-витяжної вентиляції буде також хорошим рішенням.

Порада 7: доглядайте москітну сітку

Захисна сітка від комах – приємний бонус, який найчастіше додається при покупці пластикових вікон. Вона активно застосовується лише у теплі місяці, тому на зимовий період її рекомендується знімати та зберігати у теплому приміщенні. Щонайменше раз на рік сітку очищають від забруднень: пилососять, підмітають м’якою щіткою і протирають за допомогою мильного розчину.

Думка експерта: догляд за вікнами повинен бути грамотним Що важливо не забути зробити відразу після встановлення пластикового вікна і як все-таки правильно вибрати засіб для догляду за ним? Професійними секретами діляться експерти компанії Veka.

1. Не забудьте зняти захисну плівку
Якщо ви хочете зберегти вікна красивими, простежте, щоб монтажники видалили захисну плівку відразу після закінчення робіт. Це може здатися смішним, але багато власників нових вікон після їх встановлення залишають захисну плівку незнятою, і зовсім не забудькуватістю, але щиро думаючи, що це можна буде зробити пізніше, а поки «нехай захищає». Це велика помилка: з часом частина компонентів, з яких зроблена плівка, мігрує всередину профілю і може змінити його колір так, що не допоможе навіть найсуворіший розчинник.